Bygg din egen gym hjemme – Manualer

Starten på muskelbygging

Manualer er noe av det viktigste man kan ha i et gymrom. Ta det med ro – du behøver ikke å ha et stativ fylt av manualer i alle tyngder og størrelser. Til å begynne med holder det i massevis med et par eller to.

Et par manualer kan brukes til en lang rekke øvelser. Tenk alt fra å bruke dem som håndtak mot vanlige styrkeøvelser du kan bruke dem til.

Det er også en veldig god motivasjon å forsøke å øke egen styrke fra et nivå, til et annet.

Føl deg frem før du kjøper

En måte å «jukse» på, for å sjekke hvor tunge manualer du behøver, kan være å bruke tomflasker og handleposer.

Fyll halvliter eller en-og-en-halv liters flasker med vann. (Altså cirka 0,5 og 1,5 kg) og putt disse i handleposer. Finn en vekt som føles komfortabel å gjøre repetisjoner med. Hvis du klarer å løfte posen åtte-ti ganger, kan dette være en fin vekt å begynne med.

Hvis du f.eks. klarer å løfte 10kg ti ganger på rad, men synes 12kg ble for tungt, da kan det være en fin idé å kjøpe et sett manualer med 10kg OG et sett med 12kg. På den måten kan du ha som mål å klare ti repetisjoner med 12kg etter hvert.

Muskler kommer ikke av seg selv, her er det ukentlig innsats som gjelder

Det kan også være en fin ting å kjøpe noen lette manualer på bare et par kilo, for å øve på nye øvelser, eller bare for å holde mens du løper på tredemølla.

Et godt alternativ kan også være å kjøpe et sett med vekt-skiver. På den måten kan du selv justere tyngde ut fra hvilken øvelse du ønsker å utføre, eller i takt med at du selv blir sterkere. Det er viktig å presse seg jevnlig for å øke styrke.

YouTube er din venn

En annen fin ting med å trene hjemme, er at du kan benytte Youtube som din private trener. Søk på for eksempel «øvelser med manualer», så lærer du nye teknikker og bruksområder for ditt treningsutstyr. Variasjon gjør det ikke bare morsommere å trene, men også at du trener ulike muskelgrupper.

Dessuten er det viktig å lære korrekte måter å utføre øvelser på, slik at du unngår skader og slitasje, som følge av feilaktige bevegelser og løft.

En annen form for manualer er kettlebells.

Denne artikkelen kan innholde sponsede linker