Hvorfor jeg elsker lydbøker

Bøker på farten

Jeg elsker lydbøker, og det er av flere grunner. Jada, jada. Jeg er helt enig med deg at det er koselig å lese en vanlig bok, men lydbøker har flere fordeler over det gode gamle papirformatet.

«Jeg liker best å lese bøker i papirformat, jeg. Følelsen av papir mellom fingrene, og lukten av trykket bok, er liksom en del av opplevelsen.»

Her er mine topp 6 grunner til hvorfor lydbøker er best

  1. Du har hendene fri! Ved å lytte fremfor å lese, kan du runke av hjertens lyst, samtidig som du blir kulturelt beriket, smartere og mer velinformert. Plutselig er det håp for oss alle!
  2. Du har øynene fri! Nå som du ikke behøver å holde boka foran øynene, kan du plutselig pløye igjennom Jenna Jamesons biografi, samtidig som du kjører motocross eller klipper gresset. Vinn vinn!
  3. Du kan ha med så mange bøker du vil på ferietur, uten at det gjør utslag på vekta på bagasjen! Endelig kan du fylle kofferten på taxfree-en uten å ta hensyn til ferie-krimmen. Bingo!
  4. For de av oss som ikke er verdens sterkeste lesere, slipper vi ord og bokstaver som kryper omkring som maur på sidene, og gjør det umulig å se hva som står skrevet. Nå har du alltid med deg en hyggelig besteforelder som leser for deg. Fantastisk!
  5. Ingen flere turer i bokhandelen for å lete i hyllene. Et enkelt søk, og du finner temaer som interesserer deg, trygt hjemme fra sofaen. Du vil til og med få anbefalinger, ut ifra hva du tidligere har lyttet til – akkurat som på TV-strømming og i din favoritt-app for musikk.
  6. Dersom du i tillegg er av den miljøbevisste typen, kan jeg informere om at svært få trær går tapt under produksjonen av lydbøker og e-bøker. Bonus!

Flere bøker

Det å lese bøker gir både glede, kunnskap, innsikt og underholdning

Resultatet er at jeg ¨leser¨ langt flere bøker enn tidligere, og ikke minst – at jeg kan nyte en god fortelling, i situasjoner da jeg tidligere ikke hadde mulighet. For eksempel mens jeg går til jobb.

«Men jeg har forsøkt å lytte til lydbøker før, og da klarte jeg ikke å følge med.»

Jada, jada. Det har hendt meg også, men jeg ga ikke opp etter første forsøk. Akkurat som med filmer og skuespillere, er nemlig dessverre ikke alle like gode.

Det er ikke alle som liker det samme heller. Jeg er sikker på at det finnes en lydbok der ute, for enhver smak og person. Problemet er bare at noen liker action, andre liker humor og noen liker dokumentarer.

Selv om du finner en bok som er perfekt for deg, er det dessverre ikke sikkert at oppleseren har gjort en god jobb – eller at akkurat du liker akkurat den oppleseren.
Noen lesere er flinkere enn andre, sånn er det bare. Ikke gi opp lydbøker i sin helhet av den grunn.

Jeg har også vært med på at jeg har måttet tvinge meg igjennom den første timen av en bok, bare for å venne meg til oppleseren – for så å ende opp med å elske akkurat den boka.

Det hender også at det bare tar litt tid å komme inn i historien. Når man først kommer til det spennende, eller skumle, eller actionfylte – da er plutselig boka fengende. De første hundre sidene var bare for å gjøre oss kjent med karakterene og settingen.

«Jeg foretrekker likevel å la min indre stemme lese det opp slik min egen fantasi skaper fortellingen.»

Papir har fortsatt sjarm

Det er noe eget med papir som lydbøker aldri kan erstatte

For all del! Jeg sier ikke at ikke bøker i papirformat har sin sjarm! For meg er lydbøker et alternativ med visse fordeler. Selvfølgelig er det hyggelig å bestille hjem et eksemplar av sine favorittbøker til samlingen sin. Kanskje du til og med klarer å jakte ned forfatteren din, å få den signert?

Dessuten er det som om familien forstår bedre at de ikke skal snakke til deg, når du holder opp en bok i papirformat foran deg, som et fysisk skjold mot omverdenen. Det fungerer mye bedre enn å gå med øreplugger, og hele tiden måtte sette på pause og si: «Hæ?». Det er irriterende både for deg og dem.

I så fall, skal jeg ikke krangle med deg! Gå inn på Adlibris og bestill hjem et eksemplar av «Blodsbror» med én eneste gang!

Denne artikkelen kan innholde sponsede linker