Fyllesjuk – Her er rådene som gjør deg bedre

Bli kvitt fyllesjuken!

Det kan beskrives som ekstremsport når man er hardt ute på fylla. Selv om det er selvpåført er det virkelig en av de absolutt verste sykdommene man kan ha. Hodeverk, kvalme, uro i hele kroppen og de berømte fyllenervene gjør at fyllesjuke er fryktet av de tøffeste og mest alkoholvante av oss.

Finnes det råd som kan fikse denne grusomme tilstanden når den først er der? Er det noe man kan gjøre for å lindre smerten og ubehaget dagen derpå? Ja, det finnes grep man kan ta. Både i forkant av festkvelden, men også når man ligger i sengen dagen etter en fest og mistenker at man er døende.

Spis mye fet mat!

I forkant av en fest/ drikkekveld er det ting du kan gjøre for å la dagen derpå bli litt bedre. Først og fremst; drikk mye vann og spis fet mat. En av de få tingene som er mer eller mindre vitenskapelig bevist er at dersom du spiser fet mat (Hamburger, pizza etc) så kan du drikke mer enn du kan drikke på tom mage. Dette skyldes at alkoholen tas opp i tarmen og med et stort måltid i magen vil alkoholen bruke lenger tid på å tas opp i systemet ditt og dermed også sørge for at du ikke blir like full som du ville blitt på tom mage.

Et viktig tips er derfor å alltid starte festkvelden med et stort måltid før du begynner å drikke. Kjør også på med masse vann da kroppen din er i ferd med å bli dehydrert som følge av all alkoholen du skal innta. Mange mener at det er dehydreringen som sørger for den voldsomme fyllesjuken, men dette er ikke bevist og noen forskere mener dehydreringen ikke har noen skyld for ubehaget dagen derpå overhodet.

Andre ting man kan gjøre i forkant? Tja, bortsett fra et stort måltid er det ikke mye som er bevist. Det finnes utallige «kjerringråd» som for eksempel allergitabletter, eplepærer og en kraftig dose med c-vitaminer, men ingenting av disse har rot i noen form for beviselig forskning.

Hva hjelper når fyllesjuken er et faktum?

Så hva kan man gjøre når dagen først er der. Du våkner opp med ubehag, vondt i hodet og har selvfølgelig et enormt behov for å drikke mye væske.

Det første du bør gjøre er nettopp å få i deg mye væske. Og her er det en del spennende resultater blant de som har brukt mye tid på å finne ut av hva som hjelper mest. Her mener mange det er en fasit på hva du bør drikke dagen derpå:

Farris - naturlig mineralvann
Farris er av mange beskrevet som en «vidunderdrikk» dagen derpå. Dette skyldes nok i stor grad kombinasjonen av vann og kullsyre som tilfører kroppen både væske og salt som kroppen har mistet som følge av den fuktige kvelden før.

Selv om Farris ikke tar bort alt av ubehag er det svært mange som mener at Farris er en av de få sikre tingene som virkelig hjelper mot fyllesyke.

Videre er det mange som sverger til Paracet eller Ibux. Dette er nok ingen dum tanke. Paracet er en betennelsesdempende og fyllesyke er faktisk nettopp det; en form  betennelse. Det er greit å vite følgende om du skal ta smertestillende dagen derpå; Paracet er en tøff oppgave for leveren din. Dersom du ikke har problemer med magen bør du velge Ibux. Sliter du med tarm eller mage bør du styre unna Ibyx da denne er spesiell hard mot magen.

Her er hvertfall min steg for steg oppskrift på hvordan man blir frisk:

  1. Drikk og spis så mye du kan! Det første måltidet vil neppe bli så stort uansett, men å få i seg noeer alfa omega! Det viktigste er å få i gang kroppen, så om du har lyst på bløtkake eller burgeren fra i går kveld er ikke det viktigste. Bare spis!
  2. Kald dusj eller bad! På hytta tvinger jeg meg alltid til å hoppe i vannet, med mindre det er dekket av is. Hjemme holder det med en kald dusj. Det viktige er å få kroppen i krisemodus. Det kalde vannet setter i gang en rekke kjemiske prosesser i kroppen, en av dem er å utløse litt adrenalin. En kald dukkert er absolutt mitt nest beste tips for å blir frisk fort.
  3. Ta deg en runk! Hvis du har fått i deg paracet og ibux er neste punkt å få tømt seg! Enten du klarer å lure med dama på en kjappis, eller om du må nappe laksen selv, det kan være det samme. Det viktige er at du får utløst alle reserver av endorfiner, dopamin og andre fine ting som får oss til å føle oss godt.
  4. Ta deg en drink! Med mindre du er nødt til å hente ungene hjem fra barnevakta, eller du jobber som budbil og må jobbe senere, er det beste tipset for å bli kvitt fyllesjuken den berømte reperasjonspilsen! Noen takler det ikke, andre ser det som ukultur, personlig mener jeg alt annet er idioti! Et glass rødvin og alt er bra igjen. Noe med mye sukker er sikkert ekstra fint, da sukker også utløser diverse gledes-stoffer i kroppen din.
  5. Spis igjen! Hvis du har fulgt alle de forrige rådene, og du har fått tilbake appetitten, er dette egentlig siste punkt! Denne gangen skal du trøkke i deg feit mat med saus og salt! Sleng neppå en ostepizza med rømmedressing og du bør være kurert!
  6. Sov! Nå som du har reparert og spist, burde det endelig være mulig å få sovet litt. Det er på tide med en liten høneblund.

Hva bør du drikke?

Mye av dette kunne nemlig vært unngått dersom du bare hadde valgt riktig alkoholholdig drikke. En grei regel er at jo mørkere drikken er, jo mer syk blir du dagen etter. Drikk hvitvin dersom du liker dette. Verstingene er rødvin og whisky

Denne filmen forklarer enkelt hva fyllesyke er rent vitenskapelig:

Oppsummering:

Med andre ord bør du altså reise deg opp fra sengen, skaffe deg en Farris, ta en eller 2 Ibux avhengig av hvor dårlig du er samt få i deg en frokost bestående av et par egg og en banan, ta en kald dusj, get fucked, ta en kald øl, spise noe godt og gå å legge deg igjen. Deretter lover du deg selv at neste gang du skal iverksette fullt party så spiser du fet mat, drikker mye vann og velger hvitvin som din gift.

Denne artikkelen kan innholde sponsede linker